Vakantieperiode

Wat doet u met uw hond in de vakantie?

Het vakantieseizoen nadert weer en u vraagt zich misschien af wat u dan met de hond moet doen. Er zijn natuurlijk twee opties: of u neemt de hond mee op vakantie, of uw hond gaat uit logeren. Maar of uw hond nu wel of niet mee op vakantie gaat, u moet wel tijdig de juiste voorbereidingen treffen. Daarom geven we u hier enkele tips om goed voorbereid op reis te gaan.

De hond gaat uit logeren:
Als u uw hond niet meeneemt op vakantie, dan moet u tijdig een logeeradres voor uw huisdier zoeken. Dit kan bij vrienden of familie, maar natuurlijk ook bij een dierenpension.
Als uw hond naar het pension gaat, ga dan eerst kijken om u ervan te verzekeren dat de hond zich er thuis voelt en er goed verzorgd wordt. Laat vervolgend de hond er ruim van te voren vast een nachtje verblijven om eraan te wennen. Geef hem ook zijn mand of een speeltje van thuis mee.
Controleer ook of uw hond de juiste inentingen gehad heeft. De meeste pensions stellen zowel de jaarlijkse cocktail enting als ook de kennelhoest enting verplicht. Ook voor katten is in de meeste gevallen de niesziekte enting verplicht. Bovendien is het verstandig om uw hond te behandelen met een vlooienmiddel en zowel voor als na de vakantie een keer extra te ontwormen.
Houd er rekening mee dat veel pensions snel zijn volgeboekt, met name voor de zomerperiode.

De hond gaat mee op vakantie:
Gaat uw hond mee op vakantie? Check dan vroegtijdig de invoerregelingen voor de landen waar u doorheen reist en verblijft. In de meeste landen is de Rabiës (hondsdolheid) enting verplicht. Deze moet de hond minimaal 30 dagen voor vertrek gehad hebben. Zorg ook voor de noodzakelijke bestrijding van ongedierte (teken, vlooien, wormen etc.). Met name in warme / mediterrane landen moet u extra voorzichtig zijn, omdat daar gevaarlijke ziektes als Babesiose, Ehrlichiose, Leishmania en Hartworm voorkomen. Deze ziektes worden allen overgebracht door parasieten.
Verder moet u er rekening mee houden dat in sommige landen de temperaturen in de zomer erg hoog kunnen zijn. Zorg daarom tijdens het reizen voor voldoende stops en verkoeling. Plan geen lange wandelingen of andere activiteiten op het heetste moment van de dag. Laat uw hond ook niet achter in een warme auto of warme tent, daarin kan de temperatuur zo snel oplopen dat uw hond aan oververhitting dood kan gaan.

Met de bovenstaande maatregelen komt u niet voor onverwachte problemen te staan en kunt u zorgeloos genieten van een heerlijke vakantie! Voor meer informatie en voor vragen kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met onze kliniek op telnr. 0492 351140.