Veulens

De voortplanting en drachtigheidsbegeleiding van merries kan zowel bij u thuis of bij ons op de kliniek plaatsvinden. Daarbij maken wij gebruik van de modernste mobiele echoapparatuur. Ook kunnen wij uw merrie insemineren met vers sperma. Wij bieden daarbij de mogelijkheid om uw merrie met diepvriessperma te insemineren, daarvoor dient de merrie wel bij ons op de kliniek te zijn.

De geboorte van een veulen is een van de mooiste dingen die je als eigenaar kunt meemaken. Belangrijk is dan ook dat we de merrie tijd en rust geven om te bevallen. Geboorteproblemen komen in 90 % van de gevallen voor doordat de eigenaar de merrie geen rust gunt. Daarmee willen we niet zeggen dat diergeneeskundige hulp niet ingeroepen moet worden, maar alleen dat je geduld moet hebben. Een merrie die echt bezig is met bevallen en de geboorte niet wil vlotten, is te herkennen aan het veelvuldig persen zonder enig of gering resultaat. Ook na de geboorte van het veulen is het belangrijk dat er een deskundige blik op de merrie en het veulen wordt geworpen. De dierenarts controleert dan het veulen, hij let daarbij op de allertheid van het veulen. Bij de merrie wordt gekeken naar de algehele gezondheidstoestand van het dier, of er melk in het uier zit en de nageboorte wordt geïnspecteerd of deze in zijn geheel eraf gekomen is. Mocht u desondanks de bevalling van uw paard een te lastig of gevoelig onderwerp vinden en u bent bang dat er iets fout gaat, dan bestaat de mogelijkheid om de merrie bij ons te stallen voor geboortebewaking. Daarvoor maken we gebruik van het Wolters geboortealarm systeem. Dit systeem heeft ons afgelopen jaren perfect geholpen bij de geboortebegeleiding van een aantal zeer lastig bevallende merries.

Veulenpakket

Vanaf dit seizoen bieden we onze klanten een veulenpakket aan.
Dit pakket bevat een aantal items die u nodig kunt hebben in de eerste levensweek van uw veulen. De checklist geeft u een aantal tips voor, tijdens en na de geboorte van het veulen.

Wat zit er precies in?
-Thermometer
-Navelklemmetje
-Naveldesinfect
-Desinfect Hand-spray
-Handschoenen (2 setjes)
-Gaasjes
-Ontworming
-Ingeefspuit
-Checklist met tips en referentiewaarden

De kosten van dit pakket zijn 30 euro.

Mocht u interesse hebben, dan kunt u contact opnemen met de praktijk of even langskomen.